Stropirea pomilor

Stropirile la negru
Toamna , dupa ce cad frunzele , se va face o imbaiere a pomilor cu unul dintre urmatoarele uleiuri horticole :
- us1 sau aplaudus se dizolva 150ml/10 l apa (1 l = 65 l apa) ;
- oleocarbetox se dizolva 100 ml / 10 l apa (1 l = 100 l apa) ;
- oleodiazol se dizolva 150 ml la 10 l apa (1 l = 65 l apa) ;
- fyfanon 50 se dizolva 60 ml/10 l apa ;
- oleoekalux se dizolva 125ml / 10 l apa .
Stropirea albastra
- piatra vanata se dizolva 200 gr in 10 l de apa fara var (1 kg = 50 l apa) sau se poate face si cu :
- curzate manoxnse dizolva 50gr/10 l apa ;
- champion 50wp se dizolva 50g / 10 l apa .
Stropirea la negru se va face separat de stropirea albastra , in zile diferite , in conditiile de mai jos :
- temperatura sa fie peste 5 grade C
- sa nu fie ceata , umezeala ;
- pomul sa nu fie umed ;
- se va imbaia pomul in intregime .
Primavara
- inainte de inmugurire se mai face un tratament cu ulei horticol si un tratament cu fungicide pe baza de cupru:
- sulfat muiabil – impotriva fainarii la mar si par .
LA MUGURUL FRUNZEI :
- tratament cu fungicide ( curzate, champion, turdacupral).
LA FLOARE :
- Inainte de a se deschide florile se aplica un insecticid , cum ar fi ( karate, acctelic, reldan, mospilan, fastac, decis) – 1 fiola = 10 l apa ;
- Dupa ce cad ¾ din flori se mai aplica un insecticid ca ( reldan, victenon, sumithion, calypso) – 1 fiola = 8 l apa .
LA FORMAREA FRUCTULUI ( fructul sa fie cat o boaba de mazare ) :
- fungicid ( merpan, folpan, novozir, captadin, shavit) ;
- insecticid ( karate, mospilan, reldan, sumithion) .
DUPA RODIRE se fac tratamente repetate la interval de 2-3 saptamani cu urmatoarele substante :
- insecticide ( pentru combaterea paduchilor , afidelor , viermilor , viespilor ) ;
- fungicide ( pentru combaterea rapanului , fainarii, manei, putregaiului ) ;
- acaricide ( pentru combaterea acarienilor ) ;
Inainte cu doua saptamani de coacerea fructelor , se va face ultimul tratament .
Toamna
Se pot pune ingrasaminte complexe in jurul fiecarui pom.

Tratamente importante la specia mar sunt:
  • Tratament in repaus vegetativ pana in faza de urechiusa de ,,soarece” : olediazol 1,5% ,apladus  super- 1,5%, oieocarbetox- 1,5%
  • Tratament prefloral -pana la faza de rasfirare a inflorescentei . Se comb. urmatoarele boli Focul bacterian (Erwinia) daca a fost infestat in anul trecut; Rapan- este tratament cheie pentru combaterea. acestei boli; Fainare + oua de Aphide, insecte defoliatoare etc.Se folosesc la tratamentul urmator Alcupral 0,2% sau Funguran 0,2%, sau Champion 0,2% + insecticid ca Diazol 0,15% sau Carbetox 0,4% sau Sinoratox 35CE 0,2% etc.
  • Tratament dupa scuturatea petelelor – tratament cheie pentru rapan - se executa daca in anul anterior au fost infectii puternice cu acest agent fitopatogen. Se foloseste un fungicid sistemic : Topsin 0,1% sau Carbendazim 0,1% sau Sisthane forte 0,02%.
  • Tratament pentru generatia a-I-a la Viermele marului si agentul fitopatologic ca ( Rapan , Fainare , Monilioza etc. )Se efectueaza in 10- 15 mai , cand fructele au marimea unei alune. Se folosesc: Reldan 0,1%; Sinoratox, Carbetox, diazol etc.completat cu unul din fungicidele indicate mai sus.
  •  La 8-10 zile se repete tratamentul nr. 4 – scopul este pentru a combate larvele – viermele marului care au eclozat dupa efectuarea tratamentului 4.
  • Tratament pentru a combate generatia a-IIa – viemele merelor + rapan, fainare etc. Se executa spre sfarsitul lunii iunie , cand fructul are marimea unei nuci . Se folosesc produsele indicate la tratamentul anterior, nu este bine sa folositi acelasi produs la mai multe tratamente , faceti o alternare a produsele.
Tratamente la prun
  • Tratament in rep. vegetativ pana la faza de Buton verde . Se folosesc aceleasi preparate ca la mar
  • Tratament pentru Hoplocampa m. – Viespea cu fierastrau. Se efectueaza tratament cand 10 %- 15 % din petale s-au scuturat. Se folosesc insecticide ca Sinoratox Plus sau CalYpso 480 Sc – 0,02% sau Talstar- 0,04% sau Cipertrin – 0,02%.
  •  Tratament pentru- Eurytoma sch. – Viespea semintelor de prun. Se executa la 8- 10 zile de la tratamentul anterior. Se foloseste unul din preparatele indicate mai sus. Nu acelasi insecticid care s-a folosit la tratamentul 2.
  •  Tratamentul se repeta la 10 – 12 zile. Se folosete unul din isecticidele indicate mai sus. Si la prun se poate completa tratamentele cu fungicide pentru a combate: Moniloza. patarea rosie, ciuruire etc. cu Folpan, Bravo 1.0,15%, Captan 0,15%.
Tratamente fitosanitare pentru specia cais si piersic
  • Tratament in repaos vegetativ: cand temperaturile sunt >+4 grade C. cu :Oleodiazol , Aplaudus super, Oleodiazinon – aceleasi concentratii ca si la mar si par. Daca in anul anterior a fost infectie puternica cu Taphrina d. , faceti un tratament in faza de dezmugurire cu un produs cupric : Alcupral 1.0,5% sau zeama bordeleza 0,5% (Se gaseste la fitofarmacii)
  •  Tratament cheie pentru Taphrina deformans ( basicarea frunzelor)si Monilioza ,fainare, ciuruire + molia piersicului. Tratamentul se executa in faza de rasfirare a inflorescentei si inclusiv pe toata perioada fenofazei de buton roz. topsin 70 = 0,1% + Sinoratox 35 CE = 0,15% sau Decis 0, 03%.
  • Tratament     pentru grafolia molesta (molia piersicului ) si aphide, Insecte defoliatoare + boli ca Taphrina D.(basicarea frunzelor) fussicocum amYgdali (Uscarea cenusie a ramurilor )etc. Talstar10 EC= 0,04 %sau Diazol o,15 % sau Decis etc. + fungicid sistemic carbendazim  = 0,1% sau topsin sau bravo =0,15%. Tratamentul se va executa imediat dupa scuturarea petalelor.
  •  Tratament pentru a combate: paduchele din san jose. Generatia a I a + daunatorii si bolile enumerate la tratamentele de mai sus. Se efectueaza in 10-15 iunie cu; reldan 0,15% sau carbetox 0,5% sau cypertrin 0,015% + unul din fungicidele enumerate la tratamentele anterioare.
  • Tratament      pentru generatia a-II-a paduchele din san jose -+ taphrinad, monilioza      etc. Se va folosi unul din insecticidele + unul din fungicidele enumerate la tratmentele 2,3, in cazul in care se constata infectie cu Taphrina deformans( in special in anii ploiosi) se efectueaza tratamente la aparitie.
Tratamente la par

  • La par in aceasta perioada este obligatoriu tratamentul pentru rapan si defoliatoare care se executa cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% si se efectueaza in intervalul dintre inflorirea corolei si deschiderea primei flori.
Tratamente la cires si visin
La cires si visin se folosesc aceleasi produse ca la par, impotriva moniliozei si antracnozei si se aplica la scuturarea petalelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu